lökonişi nedir / Tırnakta beyaz lekeler neden olur? Lökoniki nedir? - Son dakika sağlık haberleri – Sözcü

Lökonişi Nedir

lökonişi nedir

Tırnakta beyaz lekeler ne anlama geliyor ve nasıl geçer? Lökoniki nedir ve nasıl geçer?

Tırnakta beyaz lekeler ne anlama geliyor ve nasıl geçer? Lökoniki nedir ve nasıl geçer?

Tırnakta nokta halinde, çizgi halinde veya tamamen kaplayacak kadar geniş bir alanda olabilen ve tıp dilinde karşılığı "lökoniki" olan beyaz lekeler herkes tarafından vitamin eksikliğinden kaynaklandığı söylenir. Ancak bu bilgi kesinlikle yanlıştır. Peki Tırnakta beyaz lekeler ne anlama geliyor ve nasıl geçer? Lökoniki nedir ve nasıl geçer? işte sorunun yanıtı:

Zaman zaman tırnağında oluşan beyaz lekelerin sebebini hiç merak ettiniz mi? Tırnakta oluşan beyaz lekeler yani Lökoniki aslında bir sağlık sorununun habercisi olduğunu gösteriyor. Lökoniki, parmaklarımızda veya tırnaklarımızda oluşan beyaz noktalara ve çizgilere verilen isimdir. Çok yaygın olan bir sorun olmasına rağmen tamamen zararsızdır. Bazı insanlarda tırnaklardaki beyazlık nokta şeklinde küçük küçük olurken bazılarında ise kısa veya uzun çizgiler ile bütün bir tırnağı kaplayabilir. En büyük sebebi tırnak yatağının zarar görmesidir. Bu da tırnağınızı bir yere vurmanız veya çarpmanız sonucu ortaya çıkar. 

En iyi 10 el kremi hangisi? Soğuk havalara karşı en iyi nemlendiren el kremleriİLİŞKİLİ HABEREn iyi 10 el kremi hangisi? Soğuk havalara karşı en iyi nemlendiren el kremleri

TIRNAKTAKİ BEYAZ LEKELERİN NEDENLERİ

Alerjik tepki

Ojeler, besleyici yağlar, oje sökücüler ve tırnağa temas eden diğer kozmetik ürünler alerjiye ve tırnakta beyaz lekeye neden olabilir.

Protein eksikliği

Tırnakta beyaz leke yatay şeritler halinde ise protein eksikliğisöz konusu demektir. Bu şeritler tırnakta değil tırnak yatağında olduğu için tırnakla birlikte uzamazlar. Beyaz leke, tırnağınızı diğer elinizle sıktığınızda kayboluyorsa protein eksikliğidir. Protein alınca hemen geçer.

Akrilik tırnak nedir ve evde akrilik tırnak nasıl yapılır? Protez tırnak uygulaması İLİŞKİLİ HABERAkrilik tırnak nedir ve evde akrilik tırnak nasıl yapılır? Protez tırnak uygulaması

Mineral eksikliği

Mineral veya vitamin eksikliğinde tırnaklarda beyaz noktalar oluşabilir. Tırnaklardaki beyaz noktaların çıkmasının en büyük etkeni çinko ve kalsiyum eksikliğidir. Kalsiyum eksikliği ile tırnakta beyaz lekeler oluştuğu söylense bile, bu durum bilimsel olarak ispatlanmamıştır.

Tırnak yaralanmaları

Tırnak köküne alınan darbeler, tırnaklarda beyaz lekelere neden olabilir. Sık olarak manikür yaptırmak da başlıca nedenlerden biridir.

TIRNAKTA OLUŞAN BEYAZLIKLAR NASIL GİDERİLİR?

- İçeriğinde bol miktarda çinko minerali barındıran besinler tüketilmelidir. Kırmızı et, peynir, yumurta, brokoli, bezelye ve fındık çinko bakımından zengin besinlere örnek gösterilebilir. Çinko, C vitamini ile beraber tüketilirse, çinko mineralinden yüksek oranda yararlanılmasını sağlar.

Tırnak bakım ürünleri sıklıkla kullanılıyor ise bu ürünlerin son kullanma tarihlerinin geçmediğinden ve sağlık açısından problem oluşturmayacağından emin olunmalıdır.

- Demir, sülfür ve kalsiyum içerikli besinlerin yeterince alınmasına dikkat edilmelidir.

Tırnaklarda beyazlamanın olduğu fark edildiğinde, tırnakların uzaması beklenmelidir. Ciddi bir problem yaratmayan beyaz lekeler tırnakla birlikte uzayarak kaybolacaktır. Eğer tırnağın belli bir noktasında uzun süre kalan ve yok olmayan beyazlıklar varsa doktora danışılmalıdır.

En kolay şekilde balıksırtı örgü nasıl yapılır? Adım adım balıksırtı örgü

İLİŞKİLİ HABER

En kolay şekilde balıksırtı örgü nasıl yapılır? Adım adım balıksırtı örgü
Med Bull Sisli Etfal Hosp. ; 40(2): 

Kromonişi ve lunula renklenmesinin sıklığı

Ilteriş Oğuz Topal, Gonca Gokdemir, Adem Köşlü
Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Dermatoloji Kliniği, İstanbul

Giriş ve Amaç: Tırnakta renk değişiklikleri (kromonişi) pek çok dermatolojik veya sistemik hastalığın tanısını destekleyen yardımcı bir bulgudur. Literatürde kromonişi ile ilgili olgu bildirileri mevcuttur ancak, kromonişinih sıklığı ve etyolojisiyle ilgili çalışmalar bulunmamakladır. Bu çalışmada polikliniğimize başvuran hastalarda kromonişi ve hamladaki renk değişikliğinin sıklığını araştırmak amaçlanmıştır.
Gereç ve Yöntem: Açık ve randomize yapılan çalışmamıza Ocak ve Mart aykırında Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Dermatoloji polikliniğine başvuran hasta randomize olarak alındı. Bunların arasından tırnağında renk değişikliği olan hastaların tum tırnakları muayene edildi. Yaş, cinsiyet, tırnak rengi ve şekli ile ilgili özellikler kaydedildi ve fotoğraf çekildi.
Bulgular: Çalışmaya alman hastanın ’inde kromonişi saptandı (%20,7). Kromonişiye neden olan en sık üç renk değişiklikleri sırasıyla sarı renk (%47,3), beyaz renk (%25,l) ve kırmızı renk (%I5,6) olarak saptandı. Kromonişiye neden olan en sık üç hastalık ise onikomikoz (%42,3), lökonişi (%25,l) ve kınaya bağlı (%I5,3) renk değişikliği olarak bulundu.
Sonuç: Kromonişi farklı etyolojik faktörlere bağlı oluşmaktadır. Tırnakta renk değişiklikleri sistemik ve dermatolojik hastalığın bir göstergesi olabilir. Bu nedenle hastalardan detaylı anamnez alınmalı ve dikkatli muayene yapılmalıdır.

Anahtar Kelimeler: Kromonişi, lökonişi, tırnak diskolorasyonu, onikomikoz

Prevolance of chromonychia and discoloration of lunula

Ilteriş Oğuz Topal, Gonca Gokdemir, Adem Köşlü
Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Dermatoloji Kliniği, İstanbul

Background and objective: Nail discolouration (chromonychia) may be a helpful diagnostic tool as a part of confirmation of dermatological and systemic seafoodplus.info are a few case reports in the literature to seafoodplus.infor, there are no reports about prevalance or etiological factors of chromonychia. We aimed to determine the prevalence and features of chromonychia in our outpatient clinic.
Material and Method: In our open study a total of patients were randomly recruited from the outpatient clinic of Sisli Etfal Research and Training Hospital, Istanbul, Turkey. Age, sex, race and chief complaint were recorded for each patient. The photographs of the nails of the patients were taken. Results: Chromonychia was present in patients (%) of patients. The most frequent colours which caused chromonychia were yellow (%), white (%) and red (%15,6). The most frequent disease were onychomycosis (%), leukonychia (%) and henna (%).
Conclusion: Chromonychia includes various etiological factors. Pigmentation abnormalities of nails may suggest systemic and dermatological disease. A careful examination should he made and a wise clinical history should be taken from patients.

Keywords: Chromonychia, leukonychia, nail discoloration, onychomycosis

Ilteriş Oğuz Topal, Gonca Gokdemir, Adem Köşlü. Prevolance of chromonychia and discoloration of lunula. Med Bull Sisli Etfal Hosp. ; 40(2): 

Sorumlu Yazar: Ilteriş Oğuz Topal, Türkiye
Makale Dili: Türkçe

Tırnağın en önemli fonksiyonu koruma fonksiyonudur. Tırnak problemleri oldukça sıktır. Sedef ve egzema gibi hastalıklarda, travma sonrasında, ilaçların yan etkisi olarak ve bazı cilt hastalıklarında tırnaklarda değişikler görülür. Tırnaklarda görülen bozuklukların en sık nedeni mantar enfeksiyon olmakla beraber, bakteri enfeksiyonları da tırnaklarda bozukluk yapabilir.

Sistemik hastalıklarda tırnak bozuklukları

  • Beau çizgileri (Yatay Oluklanma):Genellikle travma sonrası görülen tırnak yatağındaki yatay kmedir. Ağır beslenme bozuklukları, yüksek ateş ve bazı ilaçların alınması sonrasında görülür. Özellikle kronik egzamalarda da tırnakta yatay çizgi oluşabilir. Tırnak yatağındaki büyümenin bir süre durması bu oluklanmaya neden olur. Bu oluklanma neden olan olaydan bir ay sonra fark edilir ve tırnak uzadıkça kendiliğinden geriler,
  • Onikolisis (Tırnağın yatağından ayrışması):Tırnağın uç kısmının tırnak yatağından ayrılmasıdır. Sıklıkla guatr, sedef, egzama, liken gibi hastalıklar tetrasiklin gibi antibiyotikler bu duruma neden olabilir. Bazen bu durum kalıcı olabilir.
  • Onikoreksis (Tırnakta boyuna sırtlanma ve oluklanma):Bu durum yaşlılarda, romatizma, damar hastalıklarında ve liken dediğimiz cilt hastalığında görülür. Genellikle bu durum kalıcıdır.
  • Koilonişi (Kaşık tırnak):Tırnağın kaşık şeklini alması en sık demir eksikliğine bağlı kansızlıkta görülür. Normal olarak çocuklarda da görülebilir. Tedavi ile ya da yaş ilerledike düzelir.
  • Lökonişi (Tırnaklarda beyaz lekeler):Tırnaklarda görülen beyaz lekeler böbrek hastalıkları, siroz gibi hastalıklarda görülebileceği gibi kendiliğinden de görülebilir.
  • Pitting (Yüksük tırnak):Tırnaklarda minik çukurcukların görülmesi durumudur. Sedef, saçkıran ve egzemada görülebilir. Bu hastalıklar tedavi edilse bile tırnaklarda çukurcuklar kalabilir.

Tırnakta görülen enfeksiyonlar

  • Onikomikosis (Tırnak Mantarı):Oldukça sık görülen bir hastalıktır. Özellikle sıcak, nem, travma, şeker hastalığı ve ayak mantarı olanlarda sıktır. Tırnağın şekli bozulmuş, kalınlaşmış, sarı kahverengi renktedir ve bazen ağrı görülebilir.
  • Paronişi (Dolama):Tırnak kıvrımında ağrı şişlik ve kızarıklık şeklinde görülen bir enfeksiyondur. İleri aşamada bu blmde cerahat gelişir. Travmanın neden olabildiği bir bakteri enfeksiyonudur ve antibiyotiklerle tedavi seafoodplus.info olgular ise mikrobik olmaktan çok allerjik ve tahriş egzamalarına bağlı olarak gelişir ve tırnak eti ortadan kalkmıştır. Bu kişiler tırnak etlerini koparma alışkanlığına sahiptirler veya ellerin devamlı su ile temasta olduğu bir işte alışmaktadırlar. Genellikle ikincil olarak mantar enfeksiyonu da eklenmiştir. Tedavide öncelikle su teması engellenmelidir.
  • İlaçlara bağlı tırnak bozuklukları:Bir çok ilaç tırnak bozukluğuna neden olabilir. Kahverengi ve siyah renk değişikliği, lökonişi, kanama alanları, Beau çizgileri, melanonişi, kalınlaşma, yüksük tırnak, mavi-gri, sarı, mor renk değişikliği, paronişi, piyojenikgronülom, gevrek tırnak, onikolisis çeşitli ilaçların alımı ile gelişebilen tırnak değişiklikleridir. Piyojenikgronülom dışındaki tırnak bozuklukları ila kesilince gerilerler.
  • Ayrıca bir çok genetik hastalıkta da tırnaklarda çeşitli bozukluklar görülebilir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir