Sivilce lekeleri kendiliğinden geçer mi

Sivilce Lekeleri Kendiliğinden Geçer Mi

sivilce lekeleri kendiliğinden geçer mi

Sivilce izleri nasıl geçer? Sivilce izi tedavisinde doğru bilinen yanlışlar

SİVİLCELİ CİLTLER İÇİN BAKIM ÖNERİLERİ

Cildinizi Günde İki Kere Temizleyin

Eğer sivilceye yatkın bir cilt yapınız varsa günde iki kere cildinizi temizlemeniz gerekiyor. Cildi yağlı kişilerin cilt bakımı yaparken salisilik asit içeren yağsız kremler kullanmaları önerilir. Yüz temizliğinde kullandığınız sünger ya da fırçaların cildi aşındırmaması da önemli bir detay.

Tonik Kullanın

Tonik kullanarak hem ciltteki kiri ve fazla yağdan kurtulabilirsiniz. Tonik cildinizin PH dengesini korumaya da katkıda bulunur. Eğer cildiniz yağlı değilse gereksiz bir kuruluğa neden olmamak için tonik kullanmaktan kaçınmalısınız.

Cildinizi Güneşten Koruyun

Sağlıklı bir cilde sahip olmanın en önemli kuralı güneşten sakınmaktır. Güneşin UVA ve UVB ışınları cildinize zarar vererek onu yıpratır ve yaşlandırır. Bunu engellemek için yaz aylarında cildinizi örtecek uzun kollu ve ince giysiler tercih edin. Güneşin yıpratıcı etkilerine karşı güneş kremini sadece sahillerde değil dışarıda olduğunuz her zaman kullanın.

Sivilce İzleri ve Kozmetik Ürünler

Salisilik asit, benzoil peroksit ve kükürt gibi aktif maddeler içeren ürünler sivilcelerin cildinizdeki olumsuz etkilerini azaltmaya yardımcı olur.

Cildinizi Nemli Tutun

Nemli bir cilt sağlıklı cildin önemli adımlarından biridir. Cildinizi nemli tutmazsanız cildiniz kuru ve enfeksiyonlara karşı savunmasız kalır.

HAMİLELERDE SİVİLCE LEKESİ TEDAVİ EDİLİR Mİ?

Hamilelik dönemlerinde değişen hormonal dalgalanmalara bağlı olarak bazı kişilerde sivilcelenme ya da önceden kalan sivilce lekelerine rastlanır. Bu durumda yapılacak tedaviler kısıtlı olsa da güvenli çözüm yolları mevcuttur. Gebelik döneminde güvenle yapılacak akne lekesi uygulamaları ise şunlardır:

-Doğal içerikli cilt temizleyiciler ile cildi temiz tutmak

-Doktor kontrolünde kullanılan, topikal benzoil peroksit, azelaik asit, topikal salisilik asit ve glikolik asit içeren akne karşıtı kremler kullanmak

-Hamilelere uygun, hafif dokulu güneş koruyucu kullanmak

KAHVERENGİ SİVİLCE LEKELERİNE KLİNİK ÇÖZÜMLER NELERDİR?

Kahverengi sivilce lekeleri, kişiyi estetik açıdan rahatsız eden bir görüntü oluşturur. Tedavinin seyri mevsime, yaşa, kişinin cilt tipine göre yapılacak uygulamalar için önemlidir. Sivilce lekelerinde, kliniklerde uzmanlar tarafından uygulanan bazı özel yöntemler vardır. Bunların başlıcaları ise şöyledir:

-PRP uygulamaları (kişinin kendisinden alınan kanın özel işlemlerle plazmasından ayrıştırılarak tekrar kendine enjekte edilmesi)

-Altın iğne uygulaması (özel bir cihazla, cildin alt tabakasına girilerek kontrollü verilen hasarın kolajen üretimi sağlayıp koyu sivilce lekelerini gidermesi)

-Dermapen (cildi küçük iğnelerle delerek kolajen ve elasten üretmesini sağlaması) uygulamalarıdır.

SİVİLCEYE İYİ GELEN BESİNLER NELERDİR?

Omega 3 yağ asitleri içeriğindeki E vitamini ve çinko ile birlikte yara iyileşmesinde ve doku hasarının giderilmesinde rol alarak cilt yaşlanmasının önüne geçer. Hücre yenilenmesinde rol alan Omega 3 yağ asitleri özellikle balıklarda yüksek oranda bulunmaktadır.

Deniz ürünlerinden sardalya ve somon en iyi Omega 3 kaynaklarındandır. 100 gram sardalya 1,5 gram omega 3 yağ asitlerini içerir. Omega 3 yağ asitlerinin, özellikle aknenin temel sebeplerinden olan inflamasyonu kırıcı etkileri vardır.

Sivilceye iyi gelebilecek cilt dostu besinler arasında probiyotik içeren gıdalar, (yoğurt,peynir,kefir, ayran…) da yer alır. Yeşil çay, azalmış inflamasyon ve azaltılmış sebum üretimi ile ilişkili polifenoller içerir. Yeşil çay ciltteki yağ miktarının azalmasına yardımcı olarak sivilceye iyi gelir. Bununla birlikte zerdeçal, kan şekerini düzenlemeye, insülin duyarlılığını artırmaya ve akneye neden olan bakterilerin büyümesini engellemeye yardımcı olur.

A, D, E  vitaminini içeren besinler; cilt sağlığında önemli rol oynar ve sivilcenin önlenmesine yardımcı olabilir.

Özetle; Omega-3 yağ asitleri, probiyotikler, yeşil çay, meyve ve sebzeler açısından zengin bir diyet; sivilce oluşumuna karşı koruyucu olabilir. A, D ve E vitaminleri ve çinko da aknenin önlenmesine yardımcı olabilir.

NTV’yi sosyal medyadan takip edin

TwitterFacebook

Cilt Lekeleri

Cilde rengini veren hücrelerde görülen düzensizlik sonucu ciltte lekeler ortaya çıkabilir. Cilt lekelerinin birçoğu uzun süre güneşin zararlı ışınlarına maruz kalmaya bağlı olarak oluşur. Ancak, genetik yatkınlık, yanlış kozmetik ürün kullanımı, bazı ilaçlar ve hamilelik gibi faktörlere bağlı olarak da cilt lekeleri görülebilir. Cilt lekeleri, estetik açıdan kötü bir görünüm oluşturduğu gibi, aynı zamanda bazı sağlık sorunlarının belirtisi olarak da ortaya çıkabilir. Doğum lekeleri gibi bazı cilt lekeleri zararsız olsa da cilt lekelerinin tespit edilmesi durumunda bir dermatoloğa başvurmak gerekir. Cilt lekesi tedavisinde uygulanan yöntemlerin uzman dermatologlar tarafından yapılmasına dikkat edilmelidir. Yanlış uygulamalar, ciltte daha büyük sorunlara yol açabilir.

Cilt Lekeleri Nedir?

Cilde doğal rengini veren melanosit hücrelerinin fazla üretimi ya da düzensizliğine bağlı olarak ciltte lekeler oluşur. Lekelerin birçoğu güneş ışınlarına uzun süre boyunca maruz kalma sonucu oluşsa da genetik faktörler, hormonal ilaçlar, hamilelik ve bazı kimyasal maddeler de melanosit hücre yapısını bozabilir. Genel olarak güneş ışınlarına maruz kalan yüz, el, sırt ve göğüs bölgesinde görülen lekeler, hem kötü bir görünüme neden olabilir hem de bazı durumlarda cilt kanseri gibi ciddi sağlık sorunlarının habercisi olabilir.

Cilt Lekesi Türleri

Doğuştan ya da sonradan ortaya çıkabilen cilt lekelerinin farklı türleri bulunur.

Akne

Cildin fazla yağ üretmesi sonucu oluşan akneler, genellikle ergenlik döneminde ortaya çıkar. Makyaj, aşırı terleme, stres, depresyon ya da hormonal değişikliklerden dolayı oluşan akneler; sivilce, siyah veya beyaz nokta şeklinde görülebilir. Aknelerin sıkılması ya da doğru şekilde tedavi edilmemesi ise yüzde kalıcı lekelere yol açabilir.

Melazma

Melazma; özellikle güneş gören bölgelerde ortaya çıkan siyah ya da kahverengi lekelere verilen isimdir. Burun, alın, dudak üstü ve yanaklarda sıkça rastlanan melazma, sıklıkla kadınlarda görülse de erkeklerde de oluşabilir. Güneş ışınlarının yanı sıra, gebelik, doğum kontrol hapları, kozmetik ürünler ve genetik faktörler de melazma oluşumuna neden olabilir.

Vitiligo

Melanosit hücrelerinin ölmesi ya da vücutta yeteri kadar üretilmemesi sonucu ciltte süt beyazı renkte lekeler oluşur. Vitiligo lekelerine genellikle yüz, kol, bacak ve genital bölgede rastlanır. Genetik faktörlerin vitiligo hastalağına yol açtığı düşünülse de nedeni kesin olarak bilinmemektedir.

Güneş Lekeleri

Yaz aylarında daha sık ortaya çıkan güneş lekeleri, vücudun güneşe maruz kalan kısımlarında görülür. Deride kalıcı hale gelen güneş lekelerinin rengi yazın daha da koyulaşabilir. Çillere benzeyen ancak çilden daha büyük boyutta olan güneş lekeleri; kozmetik ürünler, hamilelik, ve guatr gibi farklı faktörlere bağlı olarak da oluşabilir.

Çiller

Özellikle açık tenli kişilerde görülen çiller, melanosit hücrelerinin belirli bölgelerde yoğunlaşması sonucu ortaya çıkar. Sarı ya da kahverengi olabilen çiller, çocuklukta ortaya çıkabileceği gibi, yetişkinlik döneminde de oluşabilir. Güneşe maruz kalma sonucu rengi koyulaşan çiller; yüz, sırt ve el gibi bölgelerde daha sık görülür.

Doğum Lekeleri

Doğuştan olan ciltteki renk bozulmaları, doğum lekeleri olarak adlandırılır. Damarsal ve pigmente olarak ikiye ayrılan doğum lekeleri, çoğu zaman zararsız olan lekelerdir. Kahverengi, gri veya siyah doğum lekeleri doğumdan önce oluşabileceği gibi, doğumdan belirli bir süre sonra da ortaya çıkabilir.

Deri Döküntüleri

Egzama, sedef ve gül hastalığı gibi deri döküntülerine sebep olan cilt hastalıkları da lekelere yol açabilir.

Cilt Kanseri

Bazal, skuamöz ve melanom hücreli cilt kanseri türlerinde ciltte farklı leke ve lezyonlar oluşur. Kanser tedavisinde kullanılan yöntemler ile kanserli hücrelerden kurtulmak mümkündür, ancak bazı durumlarda tedavi sonrasında ciltte kalıcı lekeler oluşabilir.

Cilt Lekesi Nedenleri

Yukarıda belirtilen cilt sorunlarının ve uzun süre güneşe maruz kalmanın yanı sıra, cilt lekelerine neden olan diğer etmenler şu şekilde sıralanabilir:

Yaz aylarında yaptırılan ağda, epilasyon, peeling gibi işlemler

Bazı tansiyon ilaçları, kalp ilaçları ve antibiyotikler

Genetik yatkınlık

İleri yaş

Hamilelik

Hormon tedavisi

Son kullanma tarihi geçmiş ya da yanlış kozmetik ürün kullanımı

Cilt enfeksiyonları

Aşırı yağlı ve baharatlı beslenme

Yeterli su tüketmeme

Sigara ve alkol kullanımı

Cilt Lekeleri Tedavisi

Cilt lekesi tedavisinde uygulanacak yöntem, lekenin oluşum nedenine bağlı olarak farklılık gösterebilir. Ayrıca, tedavi süreci lekenin derinliği ve büyüklüğüne göre de farklılık gösterir. Cilt lekesi tedavisinde uygulanan işlemlerin cildi daha hassas hale getirmesi nedeniyle, bu işlemlerin genellikle güneş ışınlarının daha az olduğu kış aylarında yapılması önerilir. Yazın güneş ışınlarına maruz kalan işlem uygulanmış bölgelerde kalıcı hasarlar meydana gelebilir.

Mezoterapi

Mezoterapi yönteminde; aminoasit, antioksidan ve multivitaminler ince bir iğne aracılığıyla deri altına enjekte edilir ve lekeli bölgede hücre yenilenmesi sağlanır. Melanosit hücrelerinin yenilenmesi ve dağılması sonucu hem cilt lekeleri tedavi edilir hem de ciltte sağlıklı bir görüntü elde edilmiş olur.

Kimyasal Peeling

Yüzeysel leke ve izlerde etkili sonuçlar sağlayan kimyasal peeling ile cildin üst katmanı soyulur ve tedavinin uygulandığı bölgede kollajen sentezi sağlanır. Hücrelerin yenilenmesini sağlayan kimyasal peeling işlemi sonrasında, cildin güneşten korunması oldukça önemlidir. Kişinin, yaklaşık 1 haftada soyulan cildi yolmamaya dikkat etmesi gerekir.

Kriyoterapi

Sıvı nitrojen aracılığıyla lekeler dondurulur ve işlem uygulanan bölge bir süre sonra kabuklanır. Kabukların düşmesi ile lekelerin ortadan kaldırıldığı kriyoterapi, kısa süreli kızarıklık ve şişliğe neden olabilir.

PRP

Kişiden alınan kanın trombositten zengin plazma kısmı ayrıştırılır ve cilde enjekte edilir. PRP uygulamasında kullanılan pıhtı hücreleri sayesinde lekeler iyileşir, cilt yenilenir ve aydınlık bir görünüm kazanır.

Lazer Tedavisi

Lazer tedavisi, cilt lekelerinin tedavisinde en sık kullanılan yöntemlerden biridir. Pigment hücreleri lazer ışınlarını emerek yenilenirken, diğer hücreler bu ışınlardan etkilenmez. Ancak, lazer tedavisinin koyu renkli ya da bronzlaşmış kişilerde dikkatli uygulanmasına özen gösterilmelidir. Lekeli bölgelerin yanı sıra, koyu renkteki diğer bölgeler de lazer ışınlarından etkilenebilir.

Dermapen

Kalem şeklindeki dermapen cihazının ucunda çok sayıda ince iğne bulunur. Cilde sürülen serumlar sonrasında dermapen cihazı, lekenin üzerinde gezdirilir ve bölgede gözle görülmeyen delikler oluşur. İşlemin yapıldığı bölgenin kanaması sonucu cildin onarım mekanizması devreye girerek cildin yenilenmesini sağlar ve böylece leke oluşumu giderilir. Kimyasal peeling işleminde olduğu gibi, dermapen işleminin de yaz aylarında yapılması önerilmez.

Cilt Lekelerine Karşı Alınacak Önlemler

Cilt lekelerine karşı yaş ve cinsiyet fark etmeksizin herkesin alması gereken önlemler şu şekildedir:

•Uzun süreler güneşe maruz kalmaktan kaçının.

•Solaryumdan uzak durun.

•Sadece yazın değil her mevsim en az 30 faktörlü güneş koruyucu kremler kullanmaya özen gösterin.

•Güneş kaynaklı oluşabilecek yanıklara dikkat edin.

•Parfüm, kolonya ve alkollü tonikleri vücudun güneş gören bölgelerinde kullanmayın.

•Lazer epilasyon, ağda, cilt bakımı gibi işlemlerden sonra cildinizi güneşten koruyun.

•Sivilce, akne ve siyah noktaları sıkmayın.

•Hamilelik döneminde uzun süre boyunca güneş ışınlarına maruz kalmaktan kaçının.

•Kullandığınız ilaçların neden olabileceği yan etkileri mutlaka okuyun. Güneşe karşı hassasiyet oluşturan bir ilaç kullanıyorsanız, güneş ışınlarından mümkün olduğunca kaçının.

•Cildinizi nemli ve temiz tutun.

•Güvenilir olmayan kozmetik ürünleri kullanmayın.

•Günde en az 2 litre su için.

•Güneş ışınlarının ciltte neden olabileceği zararlı etkileri en aza indirmek için koruyucu kıyafetler giyin ve şapka takın.

•UV ışınlarını engelleyen güneş gözlükleri tercih etmeye özen gösterin.

•Sigara ve alkolden uzak durun.

•Beslenmenize dikkat edin.

Yüzeysel Kırmızı Sivilce İzleri Kendiliğinden Geçer Mi Ve İyileşir Mi?

Haberin Devamı

 Sivilce izlerinin kendiliğinden iyileşmesini beklemek uzun bir süreç olabilmektedir. Bu süreci hızlandırmak için ise günlük cilt temizliğinizi salistik asit içeren ürünlerle yapmanız tavsiye edilmektedir. Aynı zamanda sivilce izlerinin geçmesi için antioksidanlar ve hücre yenileme özelliğine sahip ürünlerin kullanılması gerekmektedir. Böylece sürecin hızlandırılması mümkün olmaktadır. 

Yüzeysel Kırmızı Sivilce İzleri Kendiliğinden İyileşir mi?

 Kırmızı sivilce izlerinin kendiliğinden geçmesi uzun bir süre. haline gelebilir. Bu durumda sivilce izlerinin iyileşmesini hızlandıracak bir takım yöntemlerin uygulanması gerekmektedir. Sivilcelerin iyileşme sürecinde oluşan sivilce izlerinin genel olarak kendiliğinden iyileşmesi söz konusu olmaktadır. Ancak kendiliğinden iyileşmeyen sivilce izlerinin iyileşmesi için çeşitli tedavi yöntemleri uygulanabilir. 

 Cilt bakım tedavilerinin yanı sıra uygulanabilecek bir takım tedaviler ile de iltihaplanma sonrası oluşan renk değişiminin hızla giderilmesi mümkün olmaktadır. Sivilce izlerinin kalıcı olması durumunda ise cilt bakım ürünlerinin etki göstermediği bilinmektedir. Bu durumlarda dermatologlar tarafından uygulanacak olan tedavilere özen gösterilmesi gerekmektedir.

Haberin Devamı

Sivilce İzi Nasıl Oluşur?

 Sivilce izinin oluşumu çeşitli faktörlere bağlı olarak meydana gelebilmektedir. Sivilce sorunları genel olarak geçici sorunlar olsa bile sivilce izleri kalıcı olabilmektedir. Sivilce izlerinin aslında sivilcelerin iyileşme sürecinin bir parçası olduğunu söylemek de mümkündür. Sivilce gözeneklerin ağ ve hücreler ile tıkanmasına bağlı olarak meydana gelmektedir. Sivilce izleri ise iyileşme sürecinde meydana gelmektedir. Yanlış müdahaleler ise sivilce izlerinin geçme süresini uzatabilmektedir.

ARKANSİYEL SAĞLIK HİZMETLERİ VE TİCARET ANONİM ŞİRKETİ KİŞİSEL VERİLERİN KORUNMASI KANUNU AYDINLATMA METNİ

ARKANSİYEL SAĞLIK HİZMETLERİ VE TİCARET ANONİM ŞİRKETİ kişisel verilerinizin hukuka uygun olarak toplanması, saklanması ve paylaşılmasını sağlamak ve gizliliğinizi korumak amacıyla mümkün olan en üst seviyede güvenlik tedbirlerini almaktadır.

Amacımız; 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanununun 10. maddesi gereğince ve sizlerin memnuniyeti doğrultusunda, kişisel verilerinizin alınma şekilleri, işlenme amaçları, paylaşılan kişiler, hukuki nedenleri ve haklarınız konularında sizi en şeffaf şekilde bilgilendirmektir.

  1. a) Veri Sorumlusu

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (“6698 sayılı Kanun”) uyarınca, kişisel verileriniz; veri sorumlusu olarak ARKANSİYEL SAĞLIK HİZMETLERİ VE TİCARET ANONİM ŞİRKETİ (“ŞİRKET”) tarafından aşağıda açıklanan kapsamda toplanmakta ve işlenmektedir.

  1. b) Kişisel Verilerin Hangi Amaçla İşleneceği

ŞİRKET tarafından, müşterileri, çalışanları, potansiyel müşterileri, çalışan adayları, resmî kurum temsilcileri ve çalışanları, iş ortakları ve tedarikçilerinden;

Kimlik bilgisi, iletişim bilgisi, müşteri bilgisi, müşteri işlem bilgisi, sağlık bilgisi, performans bilgisi, işlem güvenliği bilgisi, hukuki işlem ve uyum bilgisi ile pazarlama satış bilgisi kategorilerinde özel nitelikli kişisel veri ve kişisel veri (İkisi birlikte “Kişisel Veri” olarak anılacaktır.) toplanmaktadır.

Toplanan kişisel verileriniz;

– ŞİRKET faaliyet alanı dahilinde sağlık hizmetlerinin sunulması,

– ŞİRKET’in faaliyet alanındaki sağlık ürünlerinin ve hizmetlerinin sizlere sunulabilmesi, sizlere karşı olan yükümlülüklerimizin yerine getirilmesi, kayıt ve belgelerin düzenlenebilmesi, yerel ve uluslararası yasal mevzuatın öngördüğü bilgi saklama, raporlama, bilgilendirme, vergi ve sair yükümlülüklere uymak,

– Hizmet ve ürünlerin kalitesinin artırılmasına yönelik yapılacak olan satış ve pazarlama faaliyetleri için yapılacak size özel reklam, kampanya, avantajlar ve faydalar sunmak,

– Bilgi işlem gereksinimleri, sistemsel yapısı, alınan bilgi işlem destek hizmetlerinin gerekliliği, bu hizmet ve ürünlere ilişkin olarak sizlere gerekli bilgilerin aktarılması amacıyla iletişim kurmak,

– Satış ve pazarlama faaliyetleri için yapılacak trafik ölçümleme, istatistiki analizler, Segmentasyon/profilleme ve CRM çalışmalarını yürütmek,

– Müşteri memnuniyetinin ölçümlenmesi ve artırılması, şikâyet yönetimi, yeni hizmet ve ürünler ile ilgili görüş ve önerilerinizi almak, sorun-hata bildirimlerinizi almak, ürün ve hizmetlere, şikayet ve taleplerinize yönelik tarafınıza bilgi vermek,

-Tarafınızla iletişime geçmek, randevu taleplerinizi almak, ödeme işlemlerinizi gerçekleştirmek, 3. kişiler ile lojistik iş birliği sağlayıp ürün gönderimini sağlamak, ilginizi çekebilecek ürün ve hizmetleri tespit edip bu doğrultuda size öneriler yapmak, promosyon ve hediye gönderimi yapmak, çevrimiçi davranışlarınızı analiz ederek size özel reklamlar göstermek, size sağladığımız hizmetin kalitesinin ölçülmesi ve geliştirilmesi, tarafımızca belirlenen segmentlere göre profilleme ve skorlama yapılarak müşteri portföyümüzün yönetilmesi,

– Yeni ürün çalışmaları ve/veya geliştirmeleri, kişisel verilerinizi ŞİRKET’e açıklamanıza konu olan ŞİRKET ana sözleşmesinde yazılı olan işleri düzenleyen kanun ve ilgili mevzuat kapsamında sizlere sunulacak her türlü ürün ve hizmetlerde kullanılmak,

– Resmî kurumlarca öngörülen bilgi saklama, raporlama, bilgilendirme yükümlülüklerine uymak, sözleşmelerin gerekliliklerini yerine getirmek ve bu hizmetlerden faydalanılmasına ilişkin olarak ŞİRKET’in tabi olduğu yasal yükümlülükleri ifa etmek,

– ŞİRKET’in ticari ve iş stratejilerinin belirlenmesi ve uygulanması amacı doğrultusunda; ŞİRKET tarafından yürütülen finans operasyonları, iletişim, pazar araştırması ve sosyal sorumluluk aktiviteleri, satın alma operasyonları (talep, teklif, değerlendirme, sipariş, bütçelendirme, sözleşme), şirket içi sistem ve uygulama yönetimi operasyonları, hukuki operasyonları yönetmek

– Resmi makamlardan veya sizlerden gelen talepleri incelemek, değerlendirmek ve yanıtlamak,

amaçlarıyla işlenmektedir.

  1. c) İşlenen Kişisel Verilerin Kimlere ve Hangi Amaçla Aktarılabileceği

Toplanan kişisel verileriniz; yukarıda yer alan b) bölümünde belirtilen işleme amaçlarının gerçekleştirilmesi ile sınırlı ve tamamı için geçerli olmak üzere;

– ŞİRKET’in iş ortaklarına, hissedarlarına, iştiraklerine,

– Sağlık Bakanlığı, İl Sağlık Müdürlüğü, Vergi Usul Kanunu, Sosyal Güvenlik Kurumu mevzuatı, Sayıştay, Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesi Hakkında Kanun, Karaparanın Aklanmasının Önlenmesine Dair Kanun, Türk Ticaret Kanunu, Borçlar Kanunu ve diğer mevzuat hükümlerinin izin verdiği kişi veya kuruluşlara,

– Kanunen yetkili kamu kurum ve kuruluşları, idari merciler ve yasal mercilere,

– Tıbbi tahlil laboratuvarları ve benzeri hizmetler sunan teşhis ve tedaviye yönelik kurum ve kuruluşlara,

– Ürün/hizmet karşılaştırma, analiz, değerlendirme, reklam ve yukarıda belirtilen amaçların gerçekleştirilmesinde hizmet aldığımız, işbirliği yaptığımız gerçek veya tüzel kişilere, program ortağı kurum ve kuruluşlara, müşterilerimize gönderdiğimiz iletilerin gönderilmesi konusunda anlaşmalı olduğumuz kurumlara, verilen siparişlerin size teslimini gerçekleştiren kargo şirketlerine aktarılmaktadır.

ç) Kişisel Veri Toplamanın Yöntemi ve Hukuki Sebebi

Kişisel Verileriniz, hem tamamen veya kısmen otomatik yollarla hem de veri kayıt sisteminin parçası olan ancak otomatik olmayan yöntemlerle;

Doğrudan sizin tarafınızdan veya sizin adınıza hareket etmeye yetkili kişiler tarafından; sağlık kuruluşumuza başvurularınız esnasında, internet sitelerimiz ve mobil uygulamamız üzerinden, çağrı merkezimiz, sosyal medya hesaplarımız üzerinden, ŞİRKET genel müdürlük personeli, destek hizmeti aldığımız kurumlar ile her türlü mevzuat veya sözleşme dahilinde işlem yapılan gerçek ve/veya tüzel kişiler ve doğrudan otomatik sistemler ile sözlü, yazılı veya elektronik ortamlarda;

Kanun’un 5. ve 6. maddesinde belirtilmiş olan;

Şeklindeki hukuki sebeplere dayanarak toplamaktadır.

d)Kişisel Veri Sahibinin 6698 sayılı Kanun’un 11. Maddesinde Sayılan Hakları

Kişisel veri sahipleri olarak, haklarınıza ilişkin taleplerinizi aşağıda düzenlenen yöntemlerle iletmeniz durumunda ŞİRKET talebin niteliğine göre talebi en kısa sürede ve en geç otuz gün içinde sonuçlandıracaktır. Verilecek cevapta on sayfaya kadar ücret alınmayacaktır. On sayfanın üzerindeki her sayfa için 1 Türk Lirası işlem ücreti alınacaktır. Başvuruya cevabın CD, flash bellek gibi bir kayıt ortamında verilmesi halinde şirketimiz tarafından talep edilebilecek ücret, kayıt ortamının maliyetini geçmeyecektir.

Bu kapsamda kişisel veri sahipleri;

Yukarıda belirtilen haklarınızı kullanma ile ilgili talebinizi, 6698 sayılı Kanunu’nun 13. maddesinin 1. fıkrası ve 30356 sayılı ve 10.03.2018 tarihli Veri Sorumlusuna Başvuru Usul ve Esasları Hakkında Tebliğ gereğince Türkçe ve yazılı olarak veya kayıtlı elektronik posta (KEP) adresi, güvenli elektronik imza, mobil imza ya da ŞİRKET’e daha önce bildirilen ve sistemimizde kayıtlı bulunan elektronik posta adresini kullanmak suretiyle iletebilirsiniz. Başvurularda sadece başvuru sahibi kişi hakkında bilgi verilecek olup diğer aile fertleri ve üçüncü kişiler hakkında bilgi alınması mümkün olmayacaktır. ŞİRKET’in cevap vermeden önce kimliğinizi doğrulama hakkı saklıdır.

Başvurunuzda;

a)Adınızın, soyadınızın ve başvuru yazılı ise imzanızın,
b)Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları için T.C. kimlik numaranızın, yabancı iseniz uyruğunuzun, pasaport numaranızın veya varsa kimlik numaranızın,
c) Tebligata esas yerleşim yeri veya iş yeri adresinizin,
ç) Varsa bildirime esas elektronik posta adresi, telefon ve faks numaranızın,
d) Talep konunuzun,

bulunması zorunlu olup varsa konuya ilişkin bilgi ve belgelerin de başvuruya eklenmesi gerekmektedir.

Yazılı olarak yapmak istediğiniz başvurularınızı, gerekli belgeleri ekleyerek veri sorumlusu olarak Şirketimizin Kore Şehitleri Cad. No:2 Zincirlikuyu, Şişli, İstanbul adresine verebilirsiniz. Başvuru formuna buradan erişebilirsiniz.

E-posta yoluyla yapmak istediğiniz başvurularınızı [email protected] e-posta adresine yapabilirsiniz. KEP yoluyla yapmak istediğiniz başvurularınızı [email protected] KEP adresimize yapabilirsiniz.

Talebinizin niteliğine göre kimlik tespitine olanak sağlayacak bilgi ve belgelerin eksiksiz ve doğru olarak tarafımıza sağlanması gerekmektedir. İstenilen bilgi ve belgelerin gereği gibi sağlanmaması durumunda, ŞİRKET tarafından talebinize istinaden yapılacak araştırmaların tam ve nitelikli şekilde yürütülmesinde aksaklıklar yaşanabilecektir. Bu durumda, ŞİRKET kanuni haklarını saklı tuttuğunu beyan eder. Bu nedenle, başvurunuzun talebinizin niteliğine göre eksiksiz ve istenilen bilgileri ve belgeleri içerecek şekilde gönderilmesi gerekmektedir.

Sivilce İzleri (Sivilce Lekeleri) Neden Olur? Sivilce (Akne) İzleri Geçer mi?

Sivilce ya da akne, her ne kadar ergenlikle ilişkilendirilen ve daha çok bu dönemlerde ortaya çıkan bir cilt rahatsızlığı olarak düşünülse de günümüzde her yaştan insan için olağan bir problemdir. Sivilce (akne) izleri bir diğer adı ile sivilce (akne) lekelerin neden oluştuğu hep bir merak konusudur. Bununla ilgili çeşitli bilimsel araştırmalar yapılmaktadır.

Bilimsel araştırmalara göre gençlerin %80’i (1), yetişkin insanların ise %40’ı hayatlarının bir dönemlerinde sivilce (akne) problemini yaşıyor. Fakat hem gençleri hem de yetişkinleri sivilceden (akneden) daha çok korkutan bir şey varsa muhtemelen o da sivilce (akne) izleridir.

Sivilce (akne) izleri, temelde diğer yara izlerine benzer. Nasıl ki derin yaralar, yara izlerine sebep olursa; derin ve iltihaplı sivilceler (akneler) de ciltte sivilce (akne) izlerine neden olabilir. Sivilce (akne) problemi yaşayanların pek çoğu herhangi bir kalıcı leke oluşmadan bu sorundan kurtulsa da orta şiddette veya ağır sivilce (akne) problemi yaşayan bireylerin ortalama %30’unda sivilce (akne) izleri oluşumu görülebilir. (2)

Sivilce izleri (sivilce lekeleri) hakkında detaylara girmeden önce temel olarak bilinmesi gerekenler şöyle:

1) Aynı bölgede sıklıkla sivilce (akne) probleminin görülmesi, tıkanıklık veya bakteri artışı iltihaplanmaya sebep olur. İltihabın deri üzerinde yayılması ise deri altında hasara, bu hasarlar da zaman içerisinde deri bütünlüğünde bozulmaya ve sonrasında da lekelere ve hatta kalıcı derin izlere neden olur.
2) Sivilce (akne) lekelerinin önüne geçmek için kişisel olarak yapabilecekleriniz ise şöyle: cilt bakımınıza dikkat etmek, sivilce (akne) problemi ile karşılaştığınızda sivilceyi (akneyi) sıkmamak ve sivilce (akne) geçtikten sonra kabuk oluşursa eğer kabukla oynamamak(a
3) Son olarak ise, her ne kadar bunun tersi bir inanış olsa da sivilce lekeleri (akne lekeleri) doğru yöntemler ile hem önlenebilir hem de yok edilebilir.

Sivilce (Akne) İzi Nasıl Oluşur?

Sivilce (akne), yukarıda da belirtildiği gibi geçici bir sorunken sivilce (akne) izleri kalıcı olabilir. Aslında sivilce (akne) izleri sivilcenin (aknenin) iyileşme sürecinin doğal bir parçasıdır, tabii söz konusu sivilce (akne) iltihaplanarak deriye zarar vermeden veya yaraya dönüşmeden önce.

Sivilce (akne) izleri çoğunlukla papül, püstül veya kist gibi iltihaplı bir lezyonun ürünüdür. Kısaca süreçten bahsetmek gerekirse, gözeneklerin yağ ve hücrelerle tıkanması sonrasında oluşan sivilce (akne) , içerideki bakteriyel artış sebebi ile iltihaplanır. İltihaplanarak kızaran ve şişen sivilce (akne), cildi esneterek folikül duvarlarında yırtılmalara sebep olur. İltihaplı lezyonun boyutuna ve cildin esnekliğine göre bu yırtılmanın boyutu değişir. Eğer meydana gelen yırtılma büyükse ve alt deri (dermis) zarar görmüşse, sivilce (akne) problemi bir başka probleme, yani sivilce (akne) izine dönüşmeye başlamış demektir.

Cildin onarım mekanizmasında, alt deri zarar gördüğünde vücudumuz kolajen salgılar. Kolajen lifli bir proteindir ve deri tarafından oluşturulur. Cildin yırtıklara karşı dayanıklılığını ve esnekliğini sağlayan kolajen, onarma sürecindeki en önemli yapıtaşıdır. İltihaplı sivilceler (akneler) iyileşirken kolajen proteini onarıma başlar. Onarım tamamlandığında, ciltte bazı hasar ve pürüzler görülebilir; bilinen ismi ile sivilce (akne) izleri (3)

Sivilce (Akne) İzi Çeşitleri Nelerdir?

Sivilce (akne) izlerinin oluşma ihtimali ve sivilce (akne) izinin türü, kişiden kişiye ve dolayısı ile ciltten cilde değişir. Sivilce (akne) izleri temelde iki çeşittir: Hipertrofik ve atrofik izler.

Cilt, sivilcenin (aknenin) deride oluşturduğu hasarı iyileştirirken bu süreçte bazen çok fazla kolajen üretir. Bu da cildin yüzeyinde sert, kabarık, yığın benzeri bir dokuya, yani izlere sebep olur. Genellikle kırmızı/pembe renkte, yumuşak veya sert şişlikler şeklinde oluşan bu izler, hipertrofik skar veya keloid olarak adlandırılır (4).

Bazı durumlarda ise sivilcenin (aknenin) iyileşme sürecinde, ciltte doku kaybı oluşur. Doku kaybı ise cilt üzerinde atrofik izler olarak adlandırılan izlere sebep olur. Atrofik sivilce (akne) izlerinin, sık görülen 3 çeşidi vardır. Küçük fakat derin çukurluk şeklinde izlere “Icepick”; kenarları dik, genellikle yuvarlak çöküntülere “Boxcar” adı verilir. Üçüncü iz çeşidi olan “Rolling” oluşumu ise ciltte dalgalanma benzeri bir görüntü yaratır.

Sivilce (Akne) İzleri Nasıl Geçer?

Sivilce (akne) probleminin arkasından gelen sivilce (akne) izlerinin önüne geçmek ve sivilce (akne) izlerinden kurtulmak için elbette bazı çözüm önerilerinden bahsetmek mümkün. Fakat, burada önemli olan konu tüm bu çözüm önerilerinin uzman bir dermatolog tarafından, size ve cildinize özel olarak onaylanmış olmasıdır.

Sivilce (akne) izlerinin oluşma ihtimalini en aza indirgemenize yardımcı olabilecek bazı öneriler şöyle:

1. Cildinizi, güneşten koruyun.

Sivilce (akne) probleminden veya sivilce (akne) sonrası izlerden kurtulmak için kullanılan ürünler, cildin üst katmanını soyduğu için ciltte güneşe karşı hassasiyet meydana gelir. Güneş ışınlarının aktive ettiği melanin pigmenti ise, cilt üzerinde pembe veya kırmızı renkteki sivilce (akne) izlerinin renk değiştirerek, kahverengi veya mor lekelere dönüşmesine sebep olur.

Bu nedenle sivilce (akne) problemine karşı uyguladığınız bakım rutininde, güneş koruyucu yer almalı ve cildinizi güneşe karşı korumalısınız.

2) Cildiniz, karma, yağlı ve sivilce (akne) eğilimli ise doğru cilt bakım rutinini oluşturun.

Sivilce (akne) izleri ile başa çıkmanın en iyi yolu hiç şüphesiz, izlere sebep olan sivilce (akne) oluşumunun önüne geçmektir. Bu amaçla, karma, yağlı ve sivilce (akne) eğilimli bir cilde sahipseniz, doğru cilt bakım rutinini oluşturmak ve cildinize uygun sivilce (akne) karşıtı ürünleri kullanmak son derece önemlidir.

3) Sivilceleri (akneleri) sıkmayın, patlatmayın veya yolmayın.

Sivilceleri (akneleri) patlatmanın zararlı olduğu halen pek çok kişi tarafından anlaşılamamış olsa da sivilceleri (akneleri) sıkmak içindeki iltihabın, bakterilerin ve yağın yayılmasına ve yaranın kötüleşmesine sebep olur. Özellikle nodüller ve kistler gibi derin, iltihaplı sivilceler (akneler) için bu durum geçerlidir ve iyileşme sürecinin uzamasına, kalıcı bir iz kalmasına yol açabilir.

Yapmanız gereken ise oldukça basit, sivilceyi (akneyi) sıkmamak. (5)

4) Sivilce (akne) kabuğu veya yarası ile oynamayın.

Yukarıda anlatıldığı gibi sivilceleri (akneleri) sıkmaktan kaçınmanız sivilce (akne) izlerini önlemekte ne kadar önemli ise, sivilcenin (aknenin) geride bıraktığı yara ile oynamaktan kaçınmanız da en az o kadar önemlidir.

Sivilcenin (aknenin) geçtiği bölgede oluşan kabuk, yara iyileşirken onu koruyan doğal bir bandaj gibidir. Bu bandajı yara iyileşmeden çıkarmak, iyileşme sürecini uzatacak ve yara izi, yani sivilce (akne) izi kalma riskini arttıracaktır.

5) Cildinizde iltihaplı sivilceler (akneler) ya da büyük ve derin yaralar oluşuyorsa uzmana başvurun.

Sivilcelerin (aknelerin) oluşmasını önlemek ve sivilce (akne) izlerinden nasıl kurtulabileceğiniz konusunda, internette bilimsel yaklaşımdan hayli uzak pek çok kaynağa ulaşabilirsiniz. Fakat, bunların birçoğu muhtemelen sizi tatmin edecek sonuçlar vermenin ötesinde cildinize daha fazla zarar verecek ve problemin daha da derinleşmesine sebep olacaktır. Bu sebeple, bu tip uzman onayından geçmemiş önerilerin çoğu, bir çözüm olarak değerlendirilmemeli ve uygulanmamalıdır.

Eğer cildinizde uzun zamandır bir sivilce (akne) problemi yaşıyorsanız ve bunun da ötesinde bu sivilceler (akneler), sivilce (akne) izlerine de sebep oluyorsa, kendiniz ve cildiniz için yapabileceğiniz en büyük iyilik, bir uzman dermatoloğa başvurmak ve onun yaptığı yönlendirmeler neticesinde çözümler aramaktır.



“Söz konusu içerik yalnızca genel bilgilendirme amaçlıdır ve tıbbi tavsiye niteliğinde değildir. Lütfen uzman görüşüne başvurunuz”.


Sivilce izleri nasıl tedavi edilir ?

Yüzeysel sivilce izlerinin tedavisi

Kimyasal peeling ile cilt soyma, dermaroller ile birlikte PRP tedavisi, dermaroller ile birlikte mezoterapi, fraksiyonel laser tedavisi yapılır.

İcepick skar tedavisi

Yüzeysel kimyasal peeling, mikroiğneleme (dermaroller) ve PRP, spot TCA, fraksiyonel CO2 laser ve PRP, altın iğne radyofrekans ve PRP yöntemleri kullanılır.

Boxcar sivilce izlerinin tedavisi

Derin kimyasal peeling, mikroiğneleme (dermaroller) ve PRP, fraksiyonel CO2 laser ve PRP, fraksiyonel Er-YAG laser, altın iğne radyofrekans ve PRP, punch yükseltme yöntemiyle tedavi edilir.

Rolling skar tedavisi

Subsizyon ve dolgu uygulaması ile sivilce izlerinin tedavisi

Sivilce İzi Tedavisi

Sivilce İzi Tedavisi Ankara

Sivilce izleri kadın erkek fark etmeksizin, her yaşta bireyde görülebilen cilt kusurlarıdır. Hormonal dengesizlikler, yanlış beslenme düzeni ve farklı sebeplere bağlı olarak her yaşta sivilce ve akne oluşumu olabilir. Sivilceler küçük ve hafif seyirli olduğunda genellikle kendiliğinden geçer ve hiçbir iz bırakmaz. Ancak büyük ve derin sivilceler ciltte lekeye benzer izler bırakır ve cildin estetik bütünlüğünü bozarlar. Sivilce lekelerinin tedavisi de tıpkı diğer cilt lekeleri gibi zordur ve kozmetik ürünlerle tedavi her zaman mümkün olmayabilir. Bu durumda, lazer ile sivilce tedavisi yapılabilmekte ve oldukça etkili sonuçlar alınabilmektedir. Lazer ile sivilce izi tedavisi hakkında daha detaylı bilgi almak için Op. Dr. Ayşe Barutçu’nun Ankara’daki kliniğine başvurabilirsiniz. Ayrıca “leke tedavisi” yazımızı okuyarak diğer cilt lekelerinin tedavisi hakkında da bilgi sahibi olabilirsiniz.

Sivilce İzlerinin Türleri Nelerdir?

Sivilce izleri, derinliklerine ve ciltte bıraktığı etkiye göre farklı gruplara ayrılırlar. En sık karşılaştığımız sivilce izleri, “ice pick star”, “boxcar” ve “rolling skar” dediğimiz sivilce izleridir.

Icepick Skarlar çukur izleri olarak da adlandırılırlar. Dar ve derin görünümlü olan bu izler, cildin yağ tabakasına kadar ulaşabilir ve iğne deliği görünümündedir.

Boxcar Skarlar ise daha derindir ve lazer ile sivilce izi tedavisinde en iyi sonuçları aldığımız sivilce izi türüdür.

Rolling Skarlar, yuvarlak yara izlerine benzerler. Cilt yüzeyini yağ tabakasına doğru çeker ve ciltte dalgalı bir görünüm oluştururlar. Rolling skarlar da boxcar ve icepick skarlar gibi lazerle tedavi edilebilirler.

Bu sivilce izleri dışında “keloid yara izleri” dediğimiz kaşıntılı ve kabarık görünümlü sivilce izleri de olabilmektedir.

Sivilce İzleri Nasıl Tedavi Edilir?

Sivilce izlerinin tedavisinde en etkili yöntem lazer uygulamalarıdır. Özellikle yoğun sivilce problemi olan kişilerde ilaç kullanımından sonra ciltte yoğun lekelenme görülebilir. Bu lekeler krem ve ilaç kullanımına rağmen geçmez ve lazer tedavisine ihtiyaç duyulabilir. Sivilce izlerinin tedavisinde en çok kullanılan lazer yöntemleri ise karbon peeling ve fraksiyonel lazer uygulamalarıdır.

Karbon Peeling ile Sivilce İzi Tedavisi

Karbon peeling uygulaması, lazer ve özel karbon solüsyonu ile uygulanır. Lazerden önce cilde sürülen karbon solüsyonu, sivilce izlerinin boyanmasını ve lazer ışınlarını daha iyi emilmesini sağlar. Lazer, gözenekleri sıkılaştırır ve sivilce izlerinin tedavi edilmesini sağlar.

Fraksiyonel Lazer ile Sivilce İzi Tedavisi

Sivilce izlerinin tedavisinde en etkili yöntemlerden biri de fraksiyonel lazerdir. Cildin alt katmanlarına kadar etki ederek sivilce izlerinin köklerine etki eden fraksiyonel lazer, deride mikro kanallar açar. Bu kanalların onarımı sırasında ciltte kolajen üretimi artar ve onarıcı hücreler aktifleşir. Böylece, cildin yenilenmesi ve sivilce izlerinin de bu yenilenme sürecinde tedavi edilmesi sağlanır.

Lazer ile Sivilce Tedavisi Nasıl Yapılır?

Lazer ile sivilce tedavisinde sivilce izlerinin tespit edilmesi ve sivilce izinin türüne uygun lazer uygulamasının seçilmesi çok önemlidir. İşlem genellikle 3 – 4 hafta ara ile 4 – 6 seans olarak uygulanır. Uygulama sırasında acı hissi fazla değildir. Ancak kişinin endişe duyması hâlinde anestezi kremleri ile uygulama yapılabilir. Lazer sonrasında ciltte yanma hissi ve kızarıklık oluşabilir. Bunlar beklenen yan etkilerdir ve birkaç gün içerisinde kendiliğinden yok olur. İyileşme sürecini hızlandırmak için işlem sonrasında soğuk kompres yapılarak cilt rahatlatılabilir. Tüm lazer uygulamalarında olduğu gibi sivilce izlerinin tedavisinde de işlem sonrası güneş kremi kullanımına maksimum özen göstermek gerekir.

Ankara Sivilce İzi Tedavisi

Günümüzde lazer uygulamaları oldukça yaygın hâle gelmiştir. Bu nedenle sivilce izi tedavisi de Ankara’daki pek çok klinikte yapılmaktadır. Sivilce izi tedavisinde, doktorun uzmanlığı, uygulanacak seans sayısının ve uygulama şeklinin belirlenmesi oldukça önemlidir. Tüm bunları göz önünde bulundurarak sivilce izi tedavisi fiyatlarını değerlendirmek gerekir. Her hastada sivilce izlerinin miktarı ve şekli farklıdır. Bu da tedavinin de her hastaya özel olduğu ve sivilce izi fiyatlarının değişkenlik gösterebileceği anlamına gelir. Ankara’da sivilce izi tedavisi fiyatları ve cilt lekelerinin tedavisi hakkında daha fazla bilgi almak için 0532 227 38 78 numaralı telefondan kliniğimize ulaşabilirsiniz.

Sivilce izleri nasıl geçer?

Akne lezyonlarından kaynaklanan iz oluşumunu engellemek aslında o kadar da zor değildir. Genel olarak aşağıda belirttiğimiz 2 kurala mutlaka uyman en öncelikli adımlar arasında: 

1. Sivilcelerine dokunmamalısın!

Aynanın karşısına geçip sivilcelere dokunmak, sivilceleri patlatmak veya sıkmak cildinde iz kalma ihtimalini büyük ölçüde artıracaktır. Böyle yaparak hem cildine zarar verdiğini hem de cildin kendini onarma süresini uzatarak enfeksiyon kapma riskini artırdığını göz ardı etmemelisin.

2. Güneş ışınlarından kaçınmalı ve cildini korumalısın!

Her ne kadar güneş ilk başta cildini iyileştiriyor gibi görünse de, aslında gerçek öyle değildir. Güneşli günlerden sonra akne oluşumunu şiddetli bir şekilde geri dönebilir.

Ayrıca çoğu leke karşıtı uygulanan tedavi yöntemi güneş ışınlarına duyarlıdır ve güneşe tepki vererek kalıcı koyu lekeler oluşmasına sebep olur.

Ve en önemlisi, iyileşme aşamasındaki lezyonlar - diğer lezyonlar gibi - güneş ışınları ile pigmentasyona uğrayabilir. Akne izlerine bağlı oluşan hiperpigmentasyonun önleyebilmek için özellikle gündüzleri dışarı çıkarken cilt tipine uygun güneş kremlerini kullanmak cildin için atabileceğin en önemli adımlardan biridir.

Akne ya da halk arasındaki adıyla sivilce izi esasında diğer birçok yara izine benzer. Nasıl ki derin yaralanma sonucu iz kalabiliyorsa derin ve iltihaplı sivilceler de iz bırakabilir.

Skar oluşumu yaralanma sonrası derimiz kendini yenileyerek tamir ederken gerçekleşir.  Eğer yara yüzeyselse cilt kendini tamamen yeniler, fakat özellikle alt deriyi (dermis) etkileyen derin yaralarda iz kalma ihtimali vardır.

Ergenlikte orta şiddette veya ağır sivilce sorunu yaşayan bireylerin %30’unda sivilce izleri oluşumu görülmektedir.

Bireylerin büyük çoğunluğu herhangi bir kalıcı etki olmadan akne sorunundan kurtulmakta, bazılarında ise cilt yüzeyinde akne izleri kalmaktadır. Hafif akne izlerinin tedavisinde bazı cilt bakımı ürünleri ve medikal ilaçlar bir miktar etkili olabilmektedir, ancak akne izlerinin büyük bir kısmının tedavisi için cerrahi müdahale veya cildin soyulması gerekli olmaktadır.

Sivilcelerin iz bırakmasını önemek için en önemli adım sivilce için tedaviye erken başlamaktadır. Hemen her akne türü kontrol altına alınıp tedavi edilebilir. Öte yandan zamanında müdahale edilmezse şiddetini ve dolayısıyla iz bırakma riskini artırabilir. Bu konuda dermatologla görüşmeyi ihmal etmemek gerekir.

Akne izleri nasıl oluşur ?
Akne, gözeneklerin yağ ve hücrelerle tıkanması sonrasında oluşur ve içerideki bakteriyel hareketlilik sebebi ile iltihaplı hale gelir. Oluşan bu ihtihaplı ve kızarık şişlikler cildi esneterek folikül duvarlarında yırtılmalara sebep olurlar. İltihaplı lezyonların boyutu ve cildin esnekliği yırtılmanın boyutunu belirleyen etkenlerdir. Eğer yırtılma büyükse ve alt deri (dermis) zarar görmüşse sivilce izi için yol açılmış demektir.

Alt deri zarar gördüğünde onu onarmak için vücudumuz  kollajen salgılar. Kollajen lifli bir proteindir ve derimiz tarafından oluşturulur. Bu protein cildimize güç ve esneklik sağlayan bir proteindir, ve onarma sürecinde yapıtaşıdır. Fakat bu onarım tamamlandığında genellikle cildimiz her zaman eski pürüzsüz ve düzgün haline dönmez, çukurluklar ve izler kalabilir.

 

Çeşitleri Nelerdir ? 

Ciltte kalan izler kişiden kişiye ve vakadan vakaya değişiklik gösterebilir. Bazı ciltler bu konuda daha çok etkilenirken, bazıları çok az hasarla atlatabilir.

Sivilce izleri iki ana başlıkta incelenebilir;

Hipertrofik / keloit izler; Eğer vücudumuz deride meydana gelen hasarı önlemek için gerekenden fazla kolajen üretirse cilt yüzeyinde birikmeye yol açarak bu izleri oluşturur. Yani iyileşme sürecinde vücudun kolajen miktarını ayarlayamamasının sonucudur. Genellikle kırmızı/pembe renkte, yumuşak şişlikler şeklindedir

Atrofik izler. Bu izler iyileşme sürecinde doku kaybı olduğunda görülür. Sık görülen 3 çeşidi vardır. Küçük fakat derin çukurluk şeklinde izlere “Icepick”, kenarları dik, genellikle yuvarlak çöküntülere “Boxcar” adı verilir. Üçüncü iz çeşidi olan “Rolling” oluşumu ise yüzde dalgalanma benzeri bir görüntü yaratır.

Bunlardan farklı olarak sivilcelerimizin yara izi olmayan fakat yine de rahatsız edici görünen bir sonucu da renk değişimi sebebi ile oluşan lekelerdir. Koyu tenli insanlarda sivilce sonrasında bölgesel kararma (Hiperpigmentasyon), açık tenlilerde ise kızarık bir renklenme (Eritem) görülebilir. Bu oluşan lekeler kalıcı sivilce izleri ile karıştırılmamalıdır, genellikle geçici renk değişimleridir.

Akne izleri nasıl tedavi edilir?
Akne izinin tedavisi için çeşitli yöntemler bulunmaktadır. Doktorunuzun rehberliğinde uygulanabilecek bu yöntemler şöyle sıralanabilir:

 

nest...

gelişim planı örnekleri 2022 doğum borçlanmasi ne kadar uzaktaki birini kendine aşık etme duası 2021 hac son dakika allahümme salli allahümme barik duası caycuma hava durumu elle kuyu açma burgusu dinimizde sünnet düğünü nasil olmali başak ikizler aşk uyumu yht öğrenci bilet fiyatları antalya inşaat mühendisliği puanları malta adası haritada nerede