hurda teşvik indirimi ne zaman bitiyor / Hurda İndirimi Ne Zaman Bitiyor? (2020) Hurda Teşviki

Hurda Teşvik Indirimi Ne Zaman Bitiyor

hurda teşvik indirimi ne zaman bitiyor

Hurda İndirimi Ne Zaman Bitiyor?

Ömrünü tamamlayan ve artık kullanılmaz duruma gelen araçlar, hurda olarak adlandırılmaktadır. Bu araçların ekonomiye katkı sağlaması adına, araç sahiplerine hurda indirimi uygulanmaktadır. 2019 yılında 31 Aralık tarihinde biten bu indirimin 2020 yılında da devam etmesi bekleniyor.

Sıfır kilometre araçlarda, ÖTv indirimi bitti. Daha sonra hurda indirimi araç sahiplerinin ilgilini çekmeye başladı. 2019 yılının Haziran ayında başlayan bu indirim 16 ve daha büyük yaşlı araçların trafikten çekilip, hurdaya çıkmasını amaçlamaktadır. Kişiler, hurdaya çıkan araçlarıyla yeni araçlarını 15 bin liraya kadar indirimli bir şekilde alabiliyor.

Vergisiz ve ÖTV’siz olan araçların değeri eğer 46 bin TL’nin altındaysa, bunun için 10 bin TL, 70 bin TL’ye kadar olan araçlarda da 15 bin TL indirim uygulanacak. Sadece otomobiller değil, aynı zamanda kamyonlarda bu indirimden yararlanabiliyor. 70 ila 120 bin TL arasında matrahı olan araçlar 12 bin TL’ye kadar indirim kazanabiliyor. Peki, her araç bu indirimden yararlanabiliyor mu? Hurda indirimi hangi şartlara bağlı olarak sürücülere sunulmaktadır?

Hurda İndiriminin Şartları Nelerdir?

Hurda indiriminden yararlanmak istiyorsanız, bazı şartları taşımanız gerekiyor. Her şeyden önce hurdaya çıkacak olan aracınızın 16 yaşından büyük olması gerekmektedir. Peki, aracınızın yaşını nasıl öğreneceksiniz? Ruhsatınıza bakarak bu sorunun cevabını verebilirsiniz. Ruhsat yılından ziyade, araç tescil belgesinin model yılına bakarak, aracınızın yaşını hesaplayabilirsiniz. Örneğin 2005 yılında olan bir araç, 2019 yılında 14 yaşında olacağı için bu indirimden yararlanamayacaktır. 2004, 2003, 2002 vb. model olan araçlarınız hurda İndirimi uygulamasından yararlanabiliyor. Kısacası aracınızın model yılı ön plana alınarak hesaplanmaktadır.

Ancak sadece aracınızın yaşı yetmiyor. Bunun dışında yeni alacağınız araçlarda önemli. Hurdaya çıkacak olan aracınızla, yeni alacağınız aracın cinsi aynı olmalıdır. Yani hurdaya çıkan aracınız kamyonetse otomobil alamazsınız. Kamyonetse kamyonet, otomobilse otomobil alabilirsiniz. Araçların motor gücü ya da model gibi herhangi bir kısıtlaması bulunmamaktadır.

Hangi Araçlar Hurda Sayılabilir?

Hurda indirimi uygulamasından yararlanabilmek için hurdaya çıkacak olan araçların kategorisi de devlet tarafından belirlendi. Buna bağlı olarak arazi taşıtları, otomobil, kamyonet, panelvan, minibüs, midibüs gibi araçlar bu teşvikte yararlanabiliyor.

Hurda İndirimi Bana Ne Yararı Sağlayacak?

Hurda indirimi teşvikinden yararlanarak, pek çok konuda avantajlı duruma geçebilirsiniz. Araçların her sene sadece modeli değil, kullanıcıya sunduğu yararlar da değişmektedir. Özellikle yakıt ve tasarruf konusunda, yeni araçlar daha verimli. Her sene biraz daha eski konuma düşen bu araçlar, çevreye daha fazla zarar veriyor.

Sizler de bu teşvik uygulamasını kullanarak, yeni model araçlara daha uygun fiyatlardan ulaşabilirsiniz. Bu şekilde trafiğe daha güvenli çıkabilir, eski araçlarınızı çöpe atmak yerine, maddi anlamda da değerlendirebilirsiniz. Bu uygulamalar sayesinde, eski araçlar yavaş yavaş trafikten çekilecek ve yeni araçlar yerini alacak.

Hurda İndirimi

2018 yılında çalışmalara başlanılan ve 2019 yılında yürürlülüğe giren bu uygulama ne yazık ki 31 Aralık 2019 tarihinde sona erdi. Vatandaşlar, uygulamanın 2020 yılında da devam etmesini istiyor. Bu indirimden ne kadar yararlanabilirsiniz?

70 bin TL’yi aşmayan araçlar için 10 bin TL indirim alabilirsiniz.

70 bin TL’yi aşan araçlar için 8 bin TL indirim alabilirsiniz. (120 bin TL’yi aşmaması gerekiyor)

120 bin TL’yi aşan araçlar için 3 bin TL indirim alabilirsiniz.

Eğer kullanıcılar hurda indirimi teşvikinden yararlanırsa, 2019 model araçları şu fiyatlardan satın alabilecekler:

2019 modelli Toyota Corolla: 105.80 TL yerine 90.800 TL’ye alınabilecek.

2019 modelli Fiat Efea: 83.900 TL yerine 68.900 TL’ye alınabilecek.

2019 modelli Renault Symbol: 75.900 TL yerine 92.900 TL’ye alınabilecek.

2019 modelli Dacia Sandero: 75.900 TL yerine 60.900 TL’ye alınabilecek.

2019 modelli KIA Rio: 84.900 TL yerine 69.900 TL’ye alınabilecek.

Eğer araçlarınız, hurda araç kategorisinde bulunmuyorsa, bu konuda ne yapabilirsiniz? Eğer aracız 16 yaşından küçükse, bunun için araçları kilo ile alan yerlere başvurabilirsiniz. Makine Kimya Endüstrisi bu noktada hurda araçları kilo başına 80 kuruş ödeyerek satın alıyor. Hurda olan araçlarınızı bu şekilde değerlendirebilmeniz mümkün. Araçlarını bu şekilde değerlendiren araç sahipleri, yeni araçlarına çok daha uygun fiyatlardan sahip olabiliyor.

Hurda araç teşviki için çağrı: Tekrar gündeme alın

Palandöken, yazılı açıklamasında, vatandaşların eski, çürümeye yüz tutmuş, görüntü ve çevre kirliliği oluşturan, insan sağlığını tehdit eden araçlarını teşvikle, lisanslı geri dönüşüm tesislerine bırakarak ekonomiye kazandırması gerektiğini bildirdi.

Bunun için araçlarını hurdaya veren kişilerin motorlu taşıtlar vergi borçları ve trafik cezalarının silinmesi ve çıkarılacak yasanın sürekli yürürlükte kalması gibi imtiyazlar getirilmesi gerektiğini aktaran Palandöken, şu değerlendirmede bulundu:

"- Döviz kurlarındaki artış nedeniyle sıfır araçların fiyatları yükselirken vergisiz fiyatı artan aracın ÖTV matrahı da yükseldiği için araç fiyatları iki kattan fazla attı. Bu durum vatandaşlarımızı ikinci el ve yaşlı araç kullanmaya iterken trafikte yaşanacak olası riskleri artırıyor.

- Çünkü yaşlı araçlar trafik kazalarının artmasına, maddi hasarlara, akaryakıt sarfiyatının yükselmesine ve gereksiz parça ithalatına neden olarak milli servetin kaybına da yol açıyor.

- Ayrıca yaşlı araçların hurdaya çıkmaması Türkiye'nin yurt dışından hurda ithal etmesine sebep oluyor. Türkiye en çok hurda ithal eden ülkelerin başında geliyor. Oysa teşviklerle beraber yaşlı araçlar hurdaya ayrılmalı ve hurda ithalatı azaltılarak döviz çıktısı önlenmeli."

"İnsan sağlığını da olumsuz etkiliyor"

Palandöken, kara yollarında yaklaşık 26 milyon araç bulunduğunu ve bunların çoğunun 15 yaş ve üzeri olduğunu kaydetti.

Tüm dünyanın çevreye daha az atık salan hibrit ve elektrikli araçlara yöneldiği bu dönemde Türkiye'nin bu denli hurda ve yaşlı araç kullanmasının çevreyi de olumsuz etkilediğine dikkati çeken Palandöken, "Çünkü ulaşım sektörü insan yapımı sera gazlarının en büyük üreticisidir. Yaşlı ve hurda araçların gerek kara duman atması gerek egzoz emisyon değerlerinin normalin çok üstünde olması çevremizi tehdit ettiği gibi insan sağlığını da olumsuz etkiliyor. Bu nedenle cadde, sokak ve meydanlarda yer alan hurda ve atıl araçlar için vatandaşlarımıza teşvik şart." ifadelerini kullandı.

Bu Haberi Paylaş

Hurda araç teşviki uygulaması başladı

ANKARA

Kamuoyunda "hurda araç teşviki" olarak bilinen, 16 ve daha büyük yaştaki bazı araçların ihraç edilmesi ya da hurdaya çıkartılmasına bağlı olarak yeni araç alımında 10 bin liraya kadar Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) indirimi uygulaması başlıyor.

Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığının konuya ilişkin tebliği Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Tebliğle, 16 ve daha büyük yaştaki bazı araçların ihraç edilmesi ya da hurdaya çıkartılmasına bağlı olarak yeni araç alımında 10 bin liraya kadar ÖTV indirimi uygulamasına ilişkin usul ve esaslar belirlendi.

Buna göre, düzenleme kapsamına, yarı römorkler için çekiciler, sürücü dahil 10 veya daha fazla kişi taşımaya mahsus minibüs, midibüs ve otobüsler, binek otomobil, panelvan, pikap, arazi taşıtı, ATV, steyşın vagon vb. araçlar, eşya taşımaya mahsus van, panelvan, pikap, kamyonet, kamyon vb. araçlar girecek. Motorsikletler, hava taşıtları, deniz taşıtları ve iş makinaları gibi taşıtlar kapsamda olmayacak.

Bu araçlardan, 16 ve daha büyük yaşta olanların, doğrudan veya ihracatçılar vasıtasıyla ihraç edilmesi ya da hurdaya çıkartılması halinde, aynı cins yeni bir aracın ilk alımında düzenlemeden yararlanılacak. İhraç edilecek veya hurdaya çıkartılacak aracın araç bütünlüğünün korunuyor olması, motor ve şanzıman gibi önemli aksamlarının bulunması gerekecek.

Model yılı dikkate alınacak

Araçların yaşı, tescil işleminin yapıldığı yıl dikkate alınmadan, tescil belgesinde yazılı model yılında aracın bir yaşında olduğu kabul edilerek tespit edilecek. Bu durumda 2018 yılında 2003 model ve daha eski model araçların, 2019 yılında ise 2004 model ve daha eski model araçların ihraç edilmesi veya hurdaya çıkartılması halinde düzenlemeden yararlanılabilecek. Trafiğe çıktıkları yıldan daha sonraki yılın model yılını haiz olan araçların yaşının hesaplanmasında da tescil belgesinde yazılı model yılı dikkate alınacak.

Madde kapsamında yeni alınacak aracın, ihraç edilen veya hurdaya çıkartılan araçla aynı cins olması gerekecek. Aracın kamyonet cinsi bir araç olması halinde, düzenlemeden sadece kamyonet cinsi yeni bir aracın ilk iktisabında yararlanılabilecek.

Otomobil sınıfı yeni alınacak aracın motor silindir hacminin 1600 santimetreküp ve altında olması gerekecek. Yeni alınacak aynı cins aracın sadece elektrik motorlu olması durumunda, motor gücü sınırlaması olmaksızın düzenlemeden yararlanılabilecek. İhraç edilen veya hurdaya çıkartılan araçta herhangi bir motor silindir hacmi sınırlaması olmayacak.

Düzenlemeden yararlanma hakkı, trafik sicilinde adlarına araç kayıtlı olan kişilere ait olup, başkasına devredilemeyecek.

10 bin liraya kadar ÖTV indirimi

Yeni alınacak aracın vergisiz fiyatı 46 bin liranın altındaysa teşvik tutarı 10 bin lira olacak. Vergisiz fiyatı 46 bin ila 80 bin lira arasında ise 8 bin lira, vergisiz fiyatı 80 bin lirayı aşıyorsa da 3 bin lira ÖTV indirimi sağlanacak.

Bunların dışında kalan kamyon, kamyonet, tır çekicileri, van, panelvan, minibüs, otobüs gibi araçlar için ise ÖTV matrahına bakılmaksızın 10 bin liralık indirim uygulanacak.

Yeni aracın ilk iktisabında tahakkuk eden ÖTV'nin, belirlenen tutarın altında olması halinde bu vergi tahsil edilmeyecek. Tahakkuk eden ÖTV'yi aşan tutar iade edilmeyecek ve başka bir araç alımında kullanılmayacak.

Düzenlemeden, 27 Mart 2018 tarihinden, 31 Aralık 2019'a kadar kayıt ve tescili silinerek doğrudan veya ihracatçılar vasıtasıyla ihraç edilen veya hurdaya çıkartılan araçlar yerine 31 Aralık 2019'a alınacak araçlar için yararlanılacak.

Adlarına kayıt ve tescil edilmiş 16 ve daha büyük yaştaki otomobillerini hurdaya çıkarmak isteyen gerçek veya tüzel kişiler, bu araçlarını il özel idarelerine, büyükşehir belediyelerine veya Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu (MKEK) Hurda İşletmesi Müdürlüğüne ait hurda müdürlüklerinden herhangi birine ya da Ömrünü Tamamlamış Araçların Kontrolü Hakkında Yönetmelik kapsamında faaliyette bulunan Ömrünü Tamamlamış Araç (ÖTA) Teslim Yerlerine veya geçici depolama alanlarına teslim edebilecek.

Öte yandan, Motorlu Taşıtlar Vergisi Genel Tebliği de Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Tebliğde, geçen yıl çıkarılan hurda düzenlemesine ilişkin sürenin 2019 sonuna kadar uzatılması ile 1997 model veya daha eski taşıtların ihraç edilmesi halinde de uygulamadan yararlanılacağına dair esaslar yer aldı.

Muhabir: Deniz Çiçek Palabıyık

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır